Gutta på tur – Inspirasjonen til tur i villmarka

Gutta på tur er en TV-serie som gikk på TV2 mellom 1995 og 2002. Her reiste Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang, og Bjørn Dæhlie alle på tur sammen. Noen av turene var innad i Norge, men gutta reiste også til andre land i Europa, Alaskas villmark, Midtøsten, Øst-Asia, og Afrika.

Kanskje aller best husker nok folket at Gutta på tur dro på jakt etter diverse typer dyr. Når fangsten var i boks, så ville gutta ta den med til Arne Brimi, som er en profesjonell kokk. Til tider hadde også Gutta på tur med seg gjester, da ofte for å vise frem lokalområdet der de jaktet og nøt villmarka.

Gutta på tur reiste mange steder, men kanskje var det den uberørte norske naturen, slik som i bildet, som var aller mest attraktiv.
Norsk natur er det få land som kan måle seg med

Hvorfor sluttet Gutta på tur?

Selv om Gutta på tur muligens var en av sin tids mest populære TV-serier, så ble den altså i 2002 avsluttet. Dette kom som følge av en ganske opphetet tvist som Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie hadde med TV2. I 2002 ble nemlig en dokumentar som knyttet Ulvang og Dæhlie opp mot doping sluppet av TV2.

Dokumentaren tok utgangspunkt i at doping medikamenter hadde blitt bestilt før OL i 1994 på Lillehammer, der både Ulvang og Dæhlie oppnådde stor suksess. Spesielt Dæhlie ble hardt rammet av beskyldningene og tilkoblingen, da hans utenlandske partnere kunne oppdage hans navn i hundrevis av artikler i Google.

Comeback på TV-skjermen

Gutta på tur skulle derimot gjøre et comeback på TV-skjermen med 1 enkelt episode i 2010. Denne gangen reiste gutta med Kong Harald på fisketur i Vefsna vassdraget. Dette er Nordland sitt største vassdrag, og dermed flust med fiskemuligheter. I kjent stil tok Arne Brimi seg av å steke fisken!

Programmet skulle deretter ikke komme på skjermen igjen før i 2017. Her ble det sluppet 4 episoder med gjester som Dronning Sonja, Petter Northug, og Aksel Lund Svindal. Destinasjoner som Hardanger, Jotunheimen, Sørøya, og Hong Kong ble valgt for programmets 9. sesong.

Når kommer ny sesong av Gutta på tur?

Tross de 4 episodene som ble sluppet i 2017, så er fansen langt i fra mette på programmet ennå. Dermed er det gode nyheter at Arne Hjeltnes gjennom Maverix er i gang med å produsere sesong 10. programmets sin 10. sesong har allerede spilt inn flere episoder, og det er ventet at programmet ruller på skjermen i 2020 en gang.

Gutta på tur reiste ofte opp på høyfjellet, da jaktvilkårene her var meget
Høyfjellet har ett av de vakreste landskapene i Norge

En turkultur for flere generasjoner fremover

Gutta på tur var ikke bare et underholdende program, men det var også en stor inspirasjon for nordmenn til å oppleve norsk og internasjonal natur. Spesielt var det nok opplevelsene i villmarka som fanget oppmerksomheten til de fleste, og konseptet ved å leve av naturen.

Tross at det ”bare” var et TV program, så har det mest sannsynlig sprøytet en turkultur inn i blodet til de aller fleste nordmenn. For hvem ønsker vel ikke å kunne gjenoppleve alle de spennende eventyrene som Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang, og Bjørn Dæhlie fikk se?

Gutta på tur vil for alltid være et legendarisk TV-program, og vi ser frem til nye episoder snart!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *