Gutta på tur

Gutta på tur infografikk

Gutta på tur – komplett guide

Gutta på tur er en kjent TV-serie som gikk på TV2 mellom 1995 og 2002. Her reiste de kjente TV-profilene Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie på tur sammen. Noen av turene var innad i Norge, men Gutta på tur reiste også til andre land i Europa, Alaskas villmark, Midtøsten, Øst-Asia, og Afrika.

 

Nordmenn husker kanskje aller best at Gutta på tur dro på jakt etter diverse typer dyr. Når fangsten var i boks, så tok gutta den med til Arne Brimi, som er en profesjonell kokk. Til tider hadde også Gutta på tur med seg gjester, da ofte for å vise frem lokalområdet der de jaktet og nøt villmarka.

 

Gutta på tur har vært på utallige turer sammen, og de har etterhvert blitt et folkekjært innslag på norsk TV. Utallige nordmenn fikk med seg denne TV-serien da den gikk på TV2. Gutta på tur har vist seg fra flere spennende sider, der fokus har vært gode naturopplevelser, jakt, og fiske.

 

De har gjennomført utallige turer sammen og har i nesten hver episode invitert med seg en ny gjest. Gjesten har fått spille en vesentlig rolle i hver program. I tillegg til kjekke naturopplevelser har Gutta på tur vist frem sine kokkekunster, til stor glede for sine TV-seere. I denne artikkelen skal vi gå gjennom alt fra den nyeste sesongen til historien bak serien!

 

Gutta på tur 2019 ny sesong

Den populære TV-serien Gutta på tur er igjen å se på norske TV-skjermer i beste sendetid på TV 2. Denne høsten var det mulig å få med seg de folkekjære TV-profilene Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Bjørn Dæhlie, og Vegard Ulvang over TV-skjermen igjen. TV-seere over hele landet kan igjen la seg friste av naturopplevelser med mye god mat og drikke.

 

Atter en gang har de fire turkameratene vært på tur. Turene har selvfølgelig blitt dokumentert, og de ble sendt på TV2 fire søndager på rad. Denne sesongen har guttene i kjent stil kost seg med fin natur og god mat. Episodene har så langt vært tillagt Frankrike og Norge.

 

1. Burgund

Premieresendingen viste Gutta på tur på vei til vinens hjemland Frankrike. Der fikk de oppfylt drømmen om å være med på innhøstingen av vindruer. Med seg på turen hadde Gutta på tur med seg de folkekjære TV-profilene Harald Rønneberg og Thomas Numme.

 

Harald er kanskje aller gladest i Coca Cola, men i episoden får han nok opp øynene for hvor god fransk vin kan være. Episoden er foreløpig den eneste i sesongen som finner sted utenfor Norge. Med en tidligere uttrykt kjærlighet for vin, så er det kanskje ikke så rart at guttene valgte Frankrike som første stoppested.

 

2. Nordfjord

TV-serien viser i andre episode av Gutta på tur i vakre Nordfjord. Dette er et naturparadis der det vakre landskapet innbyr til sportslige aktiviteter. I denne sendingen får du se de kjente TV-profilene sammen med den norske sportsutøveren Karina Hollekim. Hun er faktisk bare den andre kvinnen som har deltatt i serien Gutta på tur gjennom tidende!

 

Nordfjord lar guttene prøve seg på surfebrettet, noe som unektelig er en stor utfordring. Unikt med området er at en bare få timer etter surfing kan være i fjellområdene og stå på ski. Slik sett beviser denne episoden av Gutta på tur hvilket fantastisk mangfold Norge har som land.

 

3. Svanøy

I den tredje episoden får TV-seerne være med på at de velkjente TV-profilene Arne Hjeltnes, Bjørn Dæhlie, Arne Brimi, og Vegard Ulvang reiser til Svanøy. Der tar de del i en spennende hjortejakt i det flotte naturlandskapet. Med seg på turen hadde Gutta på Tur invitert den kjente sportsutøveren Thor Hushovd.

 

Her guttene tilbake i kjente omgivelser med jakt i vill, norsk natur. Børsa blir tatt med ut i villmarken. Det er stor spenning knyttet til hvorvidt de får en fangst som Arne Brimi kan lage middag ut av.

 

4. Skrova

Den fjerde episoden av Gutta på tur viser to av Norges beste kokker. Det er nemlig Gunnar Jensen og Jonathan Romano. De er her med guttene på tur til Skrova. Der skal kokkene få vise sine ferdigheter i kokkeduellen FestiHval. Gutta på tur er i denne episoden innkvartert på ett av landets vakreste fyr.

 

I fyret får de også besøk av kjente og kjære Halvdan Sivertsen. Han opererer i episoden som en trubadur, mens guttene nyter midnattssolen i Nord. Skrova er kanskje noe av det beste Nord-Norge har å by på, og dette er en flott episode for de som ønsker å reise nordover i landet.

 

Hvem produserer Gutta på tur?

Det var tidligere Parkas Production som produserte Gutta på tur. Dette selskapet hadde bånd til Creuna, som er et selskap hvor Arne Hjeltnes i mange år var toppsjef. Tidlig i Januar 2019 startet derimot Hjeltnes sitt eget selskap. Dette selskapet er kjent som Maverix, og det er altså de som vil ta seg av produksjonen av Gutta på tur i 2019.

 

Med seg på laget har Hjeltnes tidligere kolleger fra Parkas Production, samt tidligere McCann-sjef Linda Nordheim og McCann-rådgiver Paal Tarjei Aasheim. Selv om Maverix dermed er et nyere selskap, så har neppe seerne noe å bekymre seg for i henhold til kvaliteten.

 

Allikevel skal det nevnes at teamet selv innrømmer at de nok har et noe lavere budsjett enn tidligere sesonger. Ny teknologi gjør derimot opp for mye av dette. Egen produsent, fotografer, en drone, og egen lyd er noen av de tingene som Maverix drar nytte av i produksjonen av TV-serien.

 

Kanskje aller mest interessant er det å se hvordan Arne Hjeltnes takler jobben med å både være programleder og ansvarlig for regien. Uansett vil Maverix unektelig nyte godt av å ha en millionkontrakt allerede i sitt første regnskapsår. Og de lover dessuten at suksessoppskriften til Gutta på tur ikke vil bli endret for mye!

Gutta på tur reiste ofte opp på høyfjellet, da jaktvilkårene her var meget
Jakt på høyfjellet og den påfølgende kokkeleringen er noe mange vil se i programmet.

Hvor kan jeg se Gutta på tur?

Det er TV2 som alltid har, og i fremtiden vil, sendt Gutta på tur. Sesong 11 ble sendt høsten 2011, og det vil naturligvis bli sendt en rekke repriser av det populære programmet. Dette inkluderer også tidligere sesonger. Interessen har nemlig vokst for de tidligere sesongene, da de nyere nok åpnet opp for en del nostalgi.

 

Skal en derimot se episoder av Gutta på tur på egne premisser, så lønner det seg å se på TV2Sumo. Streamingtjenesten gir deg samtlige 11 sesonger av programmet, og naturligvis kan du se disse akkurat når du måtte ønske det. Tjenesten er også tilgjengelig på nettbrett og mobil.

 

Sist men ikke minst er det mulig å kjøpe DVD-er med programmet Dette gir deg tilgang på hele sesonger til en rimelig penge. Ønsker du å få med deg alt innholdet, så anbefales det å lete på nett. Enten du kjøper brukte eller nye DVD-er, så vil dette være et veldig godt alternativ.  

 

Hvorfor sluttet Gutta på tur?

Selv om Gutta på tur muligens var en av sin tids mest populære TV-serier, så ble den altså i 2002 avsluttet. Dette kom som følge av en ganske opphetet tvist som Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie hadde med TV2. I 2002 ble nemlig en dokumentar som knyttet Ulvang og Dæhlie opp mot doping sluppet av TV2.

 

Dokumentaren tok utgangspunkt i at doping medikamenter hadde blitt bestilt før OL i 1994 på Lillehammer. Der hadde både Ulvang og Dæhlie oppnådd stor suksess. Spesielt Dæhlie ble hardt rammet av beskyldningene og tilkoblingen, da hans utenlandske partnere kunne oppdage hans navn i hundrevis av artikler i Google.

 

Dette førte til et ekstremt bittert forhold mellom de tidligere skiløperne og produksjonen. I 2002 valgte derfor Ulvang og Dæhlie som nevnt å trekke seg. Dette var til stor fortvilelse for mange fans av serien. De som fulgte Gutta på tur tett ønsket seg sterkt en ny sesong med guttene.

 

Comebackene på TV-skjermen

Gutta på tur skulle derimot gjøre et comeback på TV-skjermen med 1 enkelt episode i 2010. Denne gangen reiste gutta med Kong Harald på fisketur i Vefsna vassdraget. Dette er Nordland sitt største vassdrag, og dermed flust med fiskemuligheter. I kjent stil tok Arne Brimi seg av å steke fisken. Måltidet var like fantastisk som det alltid er.

 

Programmet skulle derimot ikke komme på skjermen igjen før i 2017. Her ble det sluppet 4 episoder med gjester som Dronning Sonja, Petter Northug, og Aksel Lund Svindal. Destinasjoner som Hardanger, Jotunheimen, Sørøya, og Hong Kong ble valgt for Gutta på tur sin 9. sesong.

 

Det har med andre ord vært flere comeback på TV-skjermen for programmet. Forhåpentligvis er sesong 11 i 2019 ikke bare en engangsproduksjon. Arne Hjeltnes sitt eget produksjonsselskap Maverix vitner i hvert fall om at han er interessert i flere sesonger. Så gjenstår det å se om de andre guttene blir med på turen.

Gutta på tur var perfekt for de som elsket god mat
Kokkelering er unektelig en stor del av turene som guttene har lagt ut på.

Maten er halvparten av moroa

Det er liten tvil om at det er maten som tiltrekker mange TV-seere. Denne blir som oftest spart til slutt. Her har gjerne Arne Brimi forlatt guttene ute i naturen litt tidlig for å kunne lage middagen. Ferske råvarer, enten det er kjøtt eller grønnsaker, kjennetegner gjerne måltidene som kokken setter til livs i programmet.

 

I enkelte episoder bidrar også deltagerne, som da Petter Northug lagde mat sammen med guttene tilbake i sesong 9. Da var det en stor glede knyttet til entrecote etter at Galdhøpiggen var besteget. Få ting er tross alt bedre enn et skikkelig måltid etter en lang dag på fjellet.

 

Dette understreker at maten er halvparten av moroa i Gutta på tur. Her blir følelsene satt i spill med hvordan vi elsker å komme innendørs etter en dag i naturen. Måltidene er også gjerne såkalt gourmetmat, slik at en sitter der og slikker seg om munnen mens en følger med på Arne Brimi.

 

Som tips til de som ønsker å lage mat, og da spesielt på tur, så har Arne Brimi mye å fortelle. Allikevel er det viktigste å forberede matvarer og utstyr. Han anbefaler først og fremst å dele opp og skrelle av alle råvarer, slik som kjøtt og løk for eksempel. Dermed trenger du ikke styre med dette på fjellet, og behovet for utstyr er betraktelig redusert.  

 

En turkultur for flere generasjoner fremover

Gutta på tur var ikke bare et underholdende program, men det var også en stor inspirasjon for nordmenn til å oppleve norsk og internasjonal natur. Spesielt var det nok opplevelsene i villmarka som fanget oppmerksomheten til de fleste. Konseptet ved å leve av naturen og gjerne spise jaktbyttet var spesielt interessant.

 

Tross at det ”bare” var et TV program, så har det mest sannsynlig sprøytet en turkultur inn i blodet til de aller fleste nordmenn. For hvem ønsker vel ikke å kunne gjenoppleve alle de spennende eventyrene som Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang, og Bjørn Dæhlie fikk se?

 

Selv om Gutta på tur har vært av og på TV-skjermen de siste årene, så har fansen vært heldige med at programmet om og om igjen har funnet sin vei tilbake. Det er rett og slett en slik folkelig interesse for programmet at det ser ut som det nok kan holde på i et tiår til. Alt avhenger derimot av om guttene er motiverte nok til det!

 

Uansett er det klart at programmet har ført til en helt ny respekt for det å gå tur i Norge og utlandet. Vill natur, spenstige aktiviteter, og ikke minst god mat definerer programmet. Gutta på tur vil for alltid være et legendarisk TV-program, og vi ser frem til nye episoder snart!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *